Ciasto
Składniki 3 szklanki mąki orkiszowej typ 630 jajko sól szklanka gorącej wody 3 łyżki oleju opcjonalnie ( olej wpłynie korzystnie na konsystencję ciasta)
Do przesianej mąki dodaj sól i zrób wgłębienie w usypanym kopcu. Wbij w nie jajko, wlej 3 łyżki oleju, a następnie zalej wodą. Ciepłymi rękami wyrabiaj ciasto, tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformowaną kulę rozwałkuj na placek o grubości 3mm. Kółka z ciasta wycinaj szklanką. Powinny być na tyle duże, by pierogi można było nadziać małą łyżką farszu.
Farsz – lekka pieczona kapusta z grzybami
Składniki główka białej kapusty półlitrowy kubek suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 10 łyżeczek koncentratu pomidorowego 100g kiszonej kapusty 5 listków laurowych 7 kulek ziela angielskiego sól, pieprz odrobina cukru
Namocz grzyby i pozostaw je na kilka godzin. Poszatkowaną kapustę słodką wymieszaj z kiszoną, dodaj startą na grubych oczkach marchew oraz pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Przygotuj gęstą pastę pomidorową, rozcieńczając 6 łyżeczek koncentratu z odrobiną wody. Połącz wszystkie warzywa, dodaj pastę oraz przyprawy. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150C. Po dwóch i pół godzinie wyjmij i ostudź. Następnego dnia znów nagrzej piekarnik (180C) i piecz farsz przez półtorej godziny. Mieszaj od czasu do czasu, a w połowie pieczenia dopraw solą, pieprzem i resztą koncentratu.
