Weronika Marchwicka, Sonia Lewandowska, studentki III roku dietetyki
Jagody acai zostały odkryte stosunkowo niedawno w tropikalnych lasach amazońskich i ze względu na swoje właściwości prozdrowotne nazywane są "sekretem długowieczności", a przez naukowców uznawane za superjagody.
Owoce acai są ciemnofioletowe, podobne do owocu borówki z jedną pestką i rosną na drzewie palmowym. W ich składzie znajdują się: białka (zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne w zalecanych proporcjach), niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym m.in. kwas linolowy i oleinowy - odpowiednio 12,5% i 56,2%), błonnik pokarmowy, substancje preciwutleniające, związki fenolowe (w tym antocyjany, bioflawonoidy i fitosterole). Zawartość substancji przeciwutleniających w acai jest większa od tej w czerwonych winogronach i czerwonym winie aż 33-krotnie.
Charakteryzują się one najwyższym poziomem ORAC (1026) wśród naturalnych produktów.
Dzięki jej wysokiemu potencjałowi antyoksydacyjnemu, czyli zdolności do usuwania wolnych rodników, uważa się, że jagody acai mają właściwości stymulujące procesy immunologiczne, opóźniające proces starzenia oraz hamujące rozwój komórek nowotworowych. Badania wykazały, że rozpuszczalne w wodzie przeciwutleniacze niszczą bakterie Escherichia coli w układzie moczowym, a także podwyższają efektywność wytwarzania witaminy D.
Substancje przeciwutleniające wpływają na regulację ciśnienia tętniczego, a olej z acai (poprzez związki fitochemiczne) wspomaga procesy regulacji poziomu cholesterolu we krwi, natomiast koncentrat z acai hamuje tworzenie się złogów cholesterolu (dzięki działaniu polifenoli). Inne korzyści płynące ze spożywania jagód acai to: wzmocnienie mięśnia serca oraz ścian naczyń krwionośnych, wspomaganie regulacji poziomu glukozy we krwi, działanie ochronne na wzrok oraz zapobieganie chorobie wrzodowej i refluksowi.
Jagoda acai po uzyskaniu dojrzałości zbiorczej szybko opada i powinna być spożyta w ciągu 12 godzin po zbiorze (ze względu na aktywność endogennych enzymów komórkowych) lub zliofilizowana, a następnie przetworzona. Brazylijczycy wykorzystuję je do produkcji soków, napojów mlecznych i jogurtów.
Bibliografia:
E. Cieślik, K. Topolska, Skład chemiczny i właściwości funkcjonalne jagody acai (Euterpe oleracea Mart.), Postępy Fitoterapii 3/2012
E. Cieślik, A. Gębusia, Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii 2/2012